Nane (Anuk) Nedir ? Nane Çayı Faydaları

NANE ANADOLUDAKİ HALK TABİRİYLE ANUK NEDİR: Ballıbabagiller familyasındaki aynı cinsten 25 kadar çok yıllık dayanıklı otsu bitkinin genel adı Nane’dir. Nane çok yıllık 30-90 cm boyunda, hafif tüylü oldukça sık çatallaşan, gövde esmerimsi kahverengimsi renktedir. Yaprakları yumurta şeklinde, uca doğru sivri, kenarları kertikli, hafif kahverengimsi yeşil renkte, karşılıklı bir sonraki ile çaprazdır. Çiçekleri başak şeklinde ve boğumları çember şeklinde bir demet şeklinde çiçekler dizilmiştir. Yetiştirildiği Yerler : Dünyanın tüm ılıman ve astropikal bölgelerine yayıldığı gibi ülkemizde de 7 türü yetişmektedir. Ayrıca ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ bakımından kalitesi oldukça yüksektir. Toplanması - Saklanması : Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yede kurutulur. Naneyi kuruturken paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır. Bilinen Bileşimi : Yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler bulunur Faydaları : İçerdiği uçucu yağlar nedeniyle mide bulantılarını keser. Gebelikteki ve yolculuklardaki kusma refleksini bastırır. Grip ve nezlede yüksek ateşin düşürülmesinde değerli bir yardımcıdır. Beden üzerinde güçlendirici (tonik) etkisi vardır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür. Bağırsaklardaki kolit yaralarının iyileşmesinde etkili rol oynar. Kullanım Şekli : Kurutulmuş toprak üstü kısmından bir tutam alınır, üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10 dakika demlendirilerek çay hazırlanır. Hiçbir yan etkisi olmadığından istenilen aralıklarla içebilirsiniz.
Nane Çayının Faydaları Nane Bitkisi 81 EmailShare Yağı, suyu ve kurutulmuş yaprakları çeşitli sağlık koşullarını iyileştirmek için kullanılan nane günümüzde modern tıpta faydaları kabul görmüş ve üzerine bilimsel araştırmalar yapılan sayılı bitkiler arasındadır. Günlük yaşamda sakızlara, içeceklere, yemeklere aroma vermek amacıyla kullanılan nane hazımsızlık, gaz, sindirim sistemi sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde etkili bir çözüm olarak kullanılır. Nane yıl boyunca bulunabilir ancak en iyi ve en güçlü nane sıcak havada yetişir. Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar Boğaz kuruluğuna iyi gelir Gaz gidericidir Safra taşı çözer Mide bulantısını alır Kusmayı geçirir Mide ekşimesini azaltır Sindirime yardımcı olur Ağız kokusunu alır Kas ağrılarını hafifletir Kronik ağrıyı azaltır Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar Alerjik öksürüğe iyi gelir Astıma iyi gelir Stresi azaltır Sakinlik verir Hazımsızlığı giderir C vitamini yönünden zengindir Antioksidan etkisi vardır Omega 3 yağ asidi yönünden zengindir Nane Çayı Nasıl Hazırlanır? Yemeklerinizde kullandığınız taze nane yapraklarını elinizle 3-4 parçaya ayırarak bir tepsiye yayın ve 24 saat bekletin. 24 saat sonunda yapraklar kurumuş ve çıtır çıtır olmalı. Eğer 24 saat sonunda yapraklar tam kurumadıysa 1 gün daha bekletin. Daha sonra bir demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı atarak ateşin üzerinden alın. 10-20 dakika arası demlenmesini bekledikten sonra yaprakları süzerek çayınızı içebilirsiniz. Nane çayına limon yakışır ancak daha tatlı olmasını isterseniz yarım çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder